Zaposleni u Adria mediji potpisivali donorske kartice
27. oktobar 2015.
Novinari, urednici i direktori Adria medija grupe ugostili su u svojoj centrali profesora Nenada Milojičića, direktora Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja i bivšu sportiskinju, Sandru Stojanović, koja je dobila bubreg.

Ovo predavanje, organizovali su Hemofarm Fondacija i AMG u nameri da pomognu da se poražavajuća statistika Srbije u donorstvu popravi. Kolege novinari i ostali zaposleni u ovoj medijskoj kući, posle predavanja, potpisivali su donorske kartice čime su, svojoj ulozi „advokata“ čitalaca, dodali još jednu - humanu crtu.

„Molim državne organe da maksimalno pojednostave proceduru i da u Srbiji uvedu podrazumevanu saglasnost za davanje organa. Samo tako ćemo poboljšati statistiku i učiniti konkretnu stvar na povećanju broja organa koji se transplantiraju“, rekao je Dragan Bjelogrlić, naš poznati glumac i režiser na predavanju o doniranju organa održanom zaposlenima Adria medija grupe.

Hemofarm Fondacija pokrenula je akciju SVIM SRCEM ZA ŽIVOT, a od nedavno je postala deo kampanje PRODUŽI ŽIVOT, koju Ministarstvo zdravlja, godinama unazad, vodi u pokušaju da promoviše doniranje organa kao čin vrhunske humanosti.

AMG je uvek spremna da podrži humanitarne akcije. Ako će današnji događaj uticati da se sutra spasi makar jedan život, svi zajedno smo uspeli. Želimo da pomognemo, ne samo u medijskom smislu. Želimo da skrenemo pažnju i javnosti, a pre svega naših čitalaca da se uključe u ovu humanu priču. Iznad svega, svi mi koji radimo u AMG, spremni smo da ličnim primerom doprinesemo da slika Srbije kada je reč o donorstvu bude bolja. Nedopustivo je da Srbija bude na dnu evropske lestvice po doniranju organa. Mi smo human narod i to smo pokazali u brojnim situacijama. Naši građani su oduvek pomagali jedni drugima. Kada je reč o donorstvu potrebno je predanim radom iskoreniti predrasude i sistem informisanja o ovoj temi učiniti efikasnijim. AMG je spremna da uradi svoj deo posla. Zahvalni smo današnjim predavačima, Ministarstvu zdravlja i kompaniji Hemofarm koja je prepoznala važnost ove teme i uložila svoj ugled i resurse da svi zajedno uspemo, rekao je Nikola Papak, direktor korporativnih poslova Adria medija grupe.

Sa jednom donorskom karticom možemo da spasimo najmanje 4 života.U Srbiji je samo tri donora na milion stanovnika, a trebalo bi da ih bude oko 10.

Naš zdravstveni sistem i pored poteškoća ima dobre stručnjake koji uspešno rade transplantaciju srca, bubrega i jetre u transplatacionim centrima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Kampanja PRODUŽI ŽIVOT SVIM SRCEM je usmerena da se Srbija u narednom periodu kroz stalnu edukaciju građana popne na lestvici donora i upiše u društvo humanih zemalja u kojima građani imaju svest i brigu o drugom.

Hemofarm Fondacija
je snažno orjentisana na kontinuiranu socijalnu edukaciju svih društvenih grupa kako bi se Srbija pomakla sa začelja liste po broju donora u Evropi.

Stalna diskusija na temu važnosti doniranja, razbijanje predrasuda i olakšavanje procedura za donorstvo su najbolji način da građani shvate dragocenost ovog čina. Odluka Adria medije da se uključi govori da je menadžerski tim shvatio koliki značaj u podizanju svesti i edukaciji građana imaju sredstva komunikacije. Mi u Hemofarm Fondaciji smo počeli seriju predavanja na ovu temu. Postali smo i partner Ministarstvu zdravlja u nameri da donorstvo u društvu postane pojava a ne incident. Da bi se to ostvarilo neophodni su mediji. U tom smislu zahvaljujem Adria mediji što je prepoznala značaj ove teme, rekla je Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova Hemofarma i članica Upravnog odbora Hemofarm Fondacije.


Adria medija je prva medijska izdavačka kuća kod nas koja je se odazvala inicijativi Hemofarm Fondacije i Ministarstva zdravlja.

HEMOFARM A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac
tel.: +381 13 803 100

Poslovni centar Hemofarm A.D.
Prote Mateje 70, 11000 Beograd
tel.: +381 11 381 1200

svakodobro@hemofarm.com