Anketa članica Nemačko – srpskog privrednog udruženja
21. april 2015.
Kompanije, članice Nemačko – srpskog privrednog udruženja, blago su optimistične kada je reč o ekonomskim perspektivama u Srbiji. Stav mnogih od njih je da konkretni rezultati reformi, koje je Vlada Srbije počela da sprovodi prošle godine, još nisu u potpunosti vidljivi.

Predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja i generalni direktor Hemofarma, Ronald Seeliger, govorio je na konferenciji za medije orezultatima tradicionalne ankete DSW-a.

„Neki pokazatelji su veoma dobri, kao na primer značajno uvećanje trgovinske razmene koje je povećano za više od šest odsto. Odlično je i to što je skoro 90 odsto anketiranih predstavnika nemačke privrede u Srbiji izjavilo i da bi ponovo uložilo u Srbiju. Svega sedam odsto anketiranih misli da će poslovati gore nego prošle godine. Ali, istina je da su rezultati pokazali i da više od polovine anketiranih nemačkih kompanija izražava zabrinutost u pogledu ekonomske perspektive i naročito izuzetno sporog otklanjanja negativnih pojava oko kojih smo se već davno složili i sa predstavnicima vlasti u Srbiji“, rekao je Ronald Seeliger.

Kao i prošle godine, prema anketi DSW nemački investitori veoma zadovoljni su zaposlenima u Srbiji. Što se tiče reformskoh procesa, oko 44% ispitanika misli da se proces a zadovoljavajući način, 42 odsto ispitanika proces nezadovoljavajućim a 14% predstavnika preduzeća ocenjuje ovaj proces kao dobar.

Brzina reformi je važna ali je suština mnogo važnija. A to su održive, dobro planirane i jasne promene. Mi iz DSW smo već izneli svoje primedbe Vladi. Otvoreno smo govorili o svim problemima. Ovih dana je, ako se ne varam, godišnjica rada Vlade Srbije. Hoću malo i da se hvalim, ali i da pohvalim Vladu. Hemofarmu je uručen sertifikat povlašćenog privrednog subjekta. Uprava carine je jedino Hemofarmu dala ovakav status, čija je međunarodna oznaka AEO. To znači neviđenu brzinu za nas, smanjene carinskih procedura, mogućnost da se orijentišemo mnogo više na samo poslovanje. E, to je evropski standard. To je primer kako administarcija treba da rad“, istakao je Ronald Seeliger.

U Srbiji posluje 350 firmi sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju oko 25.000 radnika. Robno-trgovinska razmena sa Nemačkom u 2014. godini iznosila je 2,96 milijardi evra, što je više za 6,1 odsto u odnosu na godinu koja je prethodila.
HEMOFARM A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac
tel.: +381 13 803 100

Poslovni centar Hemofarm A.D.
Prote Mateje 70, 11000 Beograd
tel.: +381 11 381 1200

svakodobro@hemofarm.com