07. oktobar 2014.
Neophodna zaštita investitora i poverioca
Business support network danas je bio domaćin panela Kako smanjiti malverzacije i zaštititi investitore i poverioce, sa posebnim osvrtom na Zakon o računovodstvu i kvalitet finansijskih izveštaja u Srbiji, organizovanog sa ciljem ukazivanja na neophodne promene u sadašnjoj regulativi kako bi država bila efikasnija u preventivi i sankcionisanju učestalih prevara savesnih kompanija i investitora u Srbiji. 

Na skupu, kom su prisustvovali privrednici i predstavnici stručne javnosti (Savez računovođa i revizora Srbije, Udruženje pružalaca računovodstvenih usluga, malih i srednjih preduzeća, konsultanata, medija...), jednoglasna je ocena da su reforme zakonodavstva neophodne jer, kako je ukazao Dušan Milutinović, direktor finansija Hemofarma, sporo i neefikasno procesuiranje optuženih za prevare i zloupotrebe u privredi, odnosno pravna nesigurnost i preobimna birokratija predstavljaju barijeru za revitalizaciju nacionalne privrede, a istovremeno i kamen spoticanja kako za domaće privrednike, tako i za investitore. 

Za očuvanje i ubrzanje reproduktivnog ciklusa privrede, neophodno je dodatno skratiti zakonske rokove plaćanja i rigoroznije sankcionisati njihovo nepoštovanje. Na taj način smanjiće se i minimizovati gubici i privrednika i države. Isto tako, potrebno je da se strogo poštuju zakoni i procedure, što znači rigorozno sankcionisanje odgovornih za netačne finansijske izveštaje. Javna baza optuženih fizičkih i pravnih lica koja su neplatiše je neophodna preventivno jer smo svedoci da upravo predstavnici firmi koje su u stečaju ili dugotrajnoj blokadi neretko osnivaju nova preduzeća sa istom delatnošću, rekao je na panelu Dušan Milutinović, ističući da su u praksi kazne za revizore koji potpisuju krivotvorene izveštaje retke ili relativno male. 

Dušan Milutinović je podsetio i da se STADA, najveći nemački investitor u Srbiji, suočila sa problemima naplate potraživanja iako su, s druge strane, redovno izmirivali sve obaveze prema državi, zaposlenima i nastavili sa ulaganjima u Hemofarm kako bi održali kontinuitet redovnog snabdevanja domaćeg tržišta neophodnim medikamentima.
31. maj 2019.
Hemofarm obeležio 59 godina uspešnog poslovanja
15. maj 2019.
Zdravstveni izveštaj STADA grupe za 2019.
27. mart 2019.
Delegacija Udruženja nemačke privrede za istočnu Evropu u poseti Hemomontu
Hemofarm A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac, Srbija
tel +381 13 803 100, fax +381 13 803 100
Pratite nas: