Štadin Zdravstveni izveštaj 2023: Evropljani redukovali potrošnju za svežu hranu i strahuju od nestašice lekova
23. novembar 2023.
Košta li inflacija Evropljane zdravlja?

Zdravstveno istraživanje kompanije Štada koje je obuhvatilo više od 16 zemalja među kojima je i Srbija, upozorava da je aktuelna ekonomska kriza primorala čak 59% Evropljana da smanje izdatke važne za očuvanje zdravlja, a čak 39% strahuje od nestašice lekova. Građani Srbije uglavnom ne pokazuju pomenuti strah i više od 70% ne veruje da bi u Srbiji moglo doći do ozbiljnije nestašice lekova.

Svaki drugi Evropljanin ozbiljno je zabrinut za ličnu finansijsku situaciju, a 38% je uvereno da će ekonomska kriza potrajati i biti još gora, pa zato prioritet daju štednji, umanjujući i troškove koji se direktno odnose na očuvanje zdravlja.

Štede i na svežoj hrani

Četvrtina Evropljana odlučilo je da štedi na svežoj hrani, jer je ona konzervisana jeftinija. Na svežoj hrani najviše štede Francuzi 37%, Česi 36% i Nemci 33%. U Srbiji je 19% građana smanjilo troškove za svežu hranu, pokazuje Zdravstveno istraživanje kompanije Štada.

Zabrinjava i činjenica da je četvrtina Evropljana smanjila troškove za rekreativne aktivnosti, što je takođe važna preventivna mera u očuvanju zdravlja. U Srbiji je 36% građana umanjilo troškove za rekreativne aktivnosti.

Odustaju od dodataka ishrani

Svaki peti Evropljanin odustao je od dodataka ishrani minerala i vitamina, a 15% je čak umanjilo i troškove za lekove.

Među onima koji su drastično smanjili izdatke važne za očuvanje zdravlje su Česi 71% i Rumuni 67%. Građani Srbije takođe ozbiljno štede, pa je četvrtina umanjila izdatke za suplemente, a čak 17% izdatke za lekove.

Nasuprot većini koja štedi, postoje i Evropljani na koje ekonomska kriza, bar kada je u pitanju očuvanje zdravlja ne utiče i njih je 41%. Prednjače Holanđani 55% koji tvrde da su kod njih izdvajanja za gore pomenute potrebe ostala identična, a jednako se izjašnjava i 51% Britanaca i 49% Švajcaraca.

Građani Srbije ne strahuju od nestašice lekova

U 16 anketiranih zemalja po pitanju mogućih problema sa dostupnošću lekova mišljenja se znatno razlikuju, pokazuje Štadino istraživanje. Tako čak 39% Evropljana smatra da je trenutna situacija sa snabdevanjem lekovima ‘kritična’, a da lekova možda neće biti najveću zabrinutost pokazuju Portugalci 56%, Česi 53% i Nemci 50%.

Znatno manje brinu građani Britanije 32%, a najmanje od svih građani Srbije 27%. U Srbiji 65% građana ne veruje da može doći do ozbiljnije nestašice lekova, od kojih 29% ističe da u Srbiji nema nikakvog razloga za takvu brigu.

Pažljivija analiza otkuda toliki strah od moguće nestašice lekova kod svakog četvrtog Evropljanina, ukazuje na činjenicu da je 45% stanovnika Evropske Unije izrazilo i naglašeni strah od aktuelnih ratova i geopoličtičkih sukoba te njihovog potencijalnog širenja na zemlje Evrope. Otuda verovatno i uznemienost i briga da možda neće moći da nabave potreban lek u budućnosti.

Zaključak je da strah trenutno nije zasnovan na realnom iskustvu jer Štadino istraživanje dalje pokazuje da je svega 19% Evropljana imalo sporadičan problem sa nabavkom nekog leka, ili pak poznaju neku osobu kojoj se to desilo.

O Zdravstvenom izveštaju kompanije STADA za 2023:
Već petu godinu zaredom, multinacionalna korporacija Štada, organizuje online ispitivanje javnog mnjenja evropske populacije po pitanju zdravstvenih navika i odnosa prema zdravlju. Ovogodišnje istraživanje obuhvatilo je više od 32 hiljade ispitanika, starosti od 18 do 99 godina, u 16 zemalja među kojima je i Srbija, ali i Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kazahstan i Uzbekistan.

O kompaniji STADA Arzneimittel AG
STADA Arzneimittel AG je kompanija sa sedištem u Bad Vilbelu, Nemačka. Kompanija se fokusira na strategiju tri stuba koja se sastoje od zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, generike i farmaceutskih specijaliteta. Na globalnom nivou, STADA Arzneimittel AG prodaje svoje proizvode u oko 120 zemalja. U poslovnoj 2022. godini, STADA je ostvarila prodaju grupe od 3.797,2 miliona evra i prijavila dobit pre kamate, poreza, amortizacije (EBITDA) od 884,7 miliona EUR. Na dan 31. decembra 2022. godine, STADA je imala 13.183 zaposlenih širom sveta.

Dodatne informacije za novinare:
STADA Arzneimittel AG - Odnosi sa medijima
Stadastrasse 2-18
61118 Bad Vilbel - Nemačka
Telefon: +49 (0) 6101 603-165
Faks: +49 (0) 6101 603-215
E-Mail: press@stada.de
Ili nas posetite na Internetu na www.stada.com/press

Dodatne informacije za učesnike na tržištu kapitala:
STADA Arzneimittel AG – Odnosi sa investitorima i poveriocima
Stadastrasse 2-18
61118 Bad Vilbel – Nemačka
Telefon: +49 (0) 6101 603-4689
Faks: +49 (0) 6101 603-215
E-mail: ir@stada.de
Ili nas posetite na Internetu na www.stada.com/investor-relations