30 godina Hemofarm fondacije – zajedno do zdravijeg i solidarnijeg društva
26. septembar 2023.
Naša Hemofarm fondacija obeležava 30 godina postojanja tokom kojih je realizovala više od 2.300 aktivnosti u vrednosti od oko 14 miliona evra. Tokom prethodnih 30 godina, Hemofarm fondacija pomogla je brojne zdravstvene ustanove u Srbiji doniranjem medicinskih aparata i opreme, i sprovela na stotine projekata i kampanja u oblasti zdravlja, obrazovanja i kulture, kojima je nastojala da unapredi zdravlje i kvalitet života ljudi u Srbiji.

„Hemofarm fondacija je od svog nastanka brinula o zdravlju i kvalitetu života ljudi. Pomagali smo bolnice, pokretali projekte, kampanje i akcije u oblasti zdravlja, ulagali u obrazovanje i kulturu. Borili smo se protiv predrasuda koje prate doniranje organa i mentalno zdravlje, jer kada je reč o borbi za život, tu nema kompromisa. Danas, kada obeležavamo 30 godina postojanja, imamo motiv više da nastavimo da budemo primer u zajednici i inspirišemo druge. Samo zajedno možemo do ojačamo zdravstveni sistem u Srbiji, podstaknemo društvo na odgovornost prema sopstvenom zdravlju, motivišemo i mobilišemo ga na empatiju i solidarnost za generacije koje dolaze“, rekao je povodom jubileja fondacije Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma.

Značajni i u javnosti najviše prepoznati projekti Hemofarm fondacije su kampanja „Najvažniji poziv u životu“ o važnosti doniranja organa, kampanja „Nesalomivi“ koja se bori protiv depresije i stigme, projekat psiho socijalne podrške stanovništvu „Na kafi sa psihologom“, kao i Program za obrazovanje „Možeš i ti“ koji je do danas podržao 3.720 akademaca.

Sleva na desno: Ivana Minović, Milena Rajković, Suzana Đorđević i Alena Pajić iz Hemofarm fondacije

Na inicijativu Hemofarm fondacije ustanovljena je SOS linija za borbu protiv depresije „Nesalomivi“ 0800 001 002, na kojoj rade psiholozi i psihijatri četiri Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Vršcu, Kovinu, Novom Kneževcu i Gornjoj Toponici putem koje je, u poslednje dve godine, podršku dobilo više od 17.000 ljudi.

Za svoj društveno odgovoran rad, Hemofarm fondacija je u prethodnih 30 godina dobila brojna priznanja, a samo u poslednjih osam i po godina nagrađena je sa preko 40 priznanja na nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou.

Preuzeto: Hemofarm Fondacija - 30 godina Hemofarm fondacije (fondacijahemofarm.org.rs)