Hemofarm na debati UN o održivom razvoju
16. oktobar 2018.
Hemofarm je jedina kompanije iz Srbije i ovog dela Evrope koja je imala priliku da u društvu najvećih svetskih kompanija poput Gugla, učestvuje na ovogodišnjoj debati Ujedinjenih nacija posvećenoj održivom razvoju. Nedavni ulazak Hemofarma u finale globalnog takmičenja u oblasti održivog razvoja „Ideje za akciju“ nominovao je ovu kompaniju za učesnika u stručnoj diskusiji koja je organizovana u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, čime je Hemofarm na svetskom nivou dobio potvrdu za dobru poslovnu praksu koju primenjuje u svom radu.

Priliku da govori pred najvišim zvaničnicima međunarodnih organizacija, predstavnicima vlada i kompanija iz raznih delova sveta u ime Hemofarma imala je Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija u ovoj kompaniji. Na skupu na kojem su učestvovali potpredsednik Svetske banke Mahmud Mohieldin, ugledni profesor sa Vorton poslovne škole Univerziteta u Pensilvaniji Đorđija Petkoski, kao i izvršna direktorka UN Women, pomoćnik generalnog sekretara UN, direktori međunarodnih organizacija i ministri, predstavljeni su principi održivog razvoja koji su temelj poslovanja Hemofarma.

„Značaj ove teme za Hemofarm najbolje ilustruje činjenica da smo naš novi Izveštaj o održivom razvoju koncipirali upravo prema 17 ciljeva UN. Mi želimo da motivišemo i druge kompanije u Srbiji i regionu da počnu više da brinu o resursima, očuvanju prirode, uvažavanju prava zaposlenih, o davanju veće podrške pojedincu i lokalnoj zajednici odnosno o svemu onome što čini održivi razvoj. U isto vreme, cilj nam je i da inspirišemo svakog pojedinca da svoj život i ponašanje usaglasi sa vrednostima održivog razvoja. To je jedini način da za generacije koje dolaze sačuvamo ovu našu jedinu planetu“, rekla je na skupu direktorka korporativnih poslova u Hemofarmu.

U pomenutoj UN debati čija je glavna tema bila uloga žena u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, kompanija iz Srbije poslužila je i kao primer dobre prakse u pogledu položaja žena u biznisu.

„U Hemofarmu više od polovine zaposlenih čine žene, a koje čine i 60 odsto rukovodstva kompanije. Iako bi to trebalo da se podrazumeva svuda u svetu, sa ponosom ističem da su kod nas za iste poslove žene i muškarci jednako plaćeni, uz iste šanse za profesionalni razvoj, a njihovi uspesi se vrednuju isključivo na ekspertizi, profesionalizmu i ličnoj motivaciji”.

Nažalost čak i u razvijenim zemljama, žene još uvek imaju nejednak tretman u odnosu na muškarce. “To što ta nejednakost nije svuda jasno vidljiva, već je sofisticirana, ne znači da je nema. Zato je zadatak svih nas da osnažujemo položaj žena. Time društvu vraćamo jednu od osnovnih vrednosti čovečanstva – brigu o ljudima!” – zaključila je Sanda Savić.

U sedištu UN predstavljeni su pobednici specijalnog konkursa koji promoviše žene preduzetnice, a ove godine fokus je bio na projektima iz Afrike. Predstavljajući nagrađene projekte i njihove autorke, potpredsednik Svetske banke Mahmud Mohieldin istakao je da bez učešća žena u biznisu i društvenom životu, postizanje ciljeva održivog razvoja ne bi bilo moguće.
HEMOFARM A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac
tel.: +381 13 803 100

Poslovni centar Hemofarm A.D.
Prote Mateje 70, 11000 Beograd
tel.: +381 11 381 1200

svakodobro@hemofarm.com