Građani Srbije Nemačku vide kao najpoželjnijeg investitora
15. novembar 2017.

Nemačko-srpska privredna komora predstavila je 14. novembra 2017. u Beogradu rezultate istraživanja "Percepcija nemačke privrede i investicija od strane građana Srbije" koje je pokazalo da je za građane Srbije Nemačka najpoželjniji investitor i željeni poslodavac.


Čak za trećinu građana (31,4 odsto) nemačke kompanije su najpoželjniji investitor, a kao glavni razlog tome skoro 40 odsto ispitanika navodi ekonomsku, privrednu i industrijsku razvijenost Nemačke.


Rezultate konkretnog istraživanja predstavio je predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger, dok je u uvodnom delu skupa ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman podsetio da je u Srbiji prisutno oko 400 preduzeća iz ove zemlje. One su uložile 1,8 milijardi evra i zapošljavaju 35000 ljudi. „Ekonomska razmena između naše dve zemlje je centralni stub naših bilateralnih odnosa. Nemačka je na prvom mestu bilateralnih partnera Srbiji i angažman nemačkih investitora značajno doprinosi ekonomskoj održivosti Srbije“, rekao je Ditman i dodao da nemačka vlada nastavlja da pomaže Srbiji u procesu evropskih integracija.


Ambasador je pohvalio usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju jer je to, kako je rekao, važno za investitore koji planiraju da dođu u Srbiju. „Nadam se da ćemo uspeti da privučemo još preduzeća iz Nemačke. Uslovi da bi došlo još investitora u Srbiju je da politika da pozitivan znak za to“, rekao je Ditman.


Prema njegovim rečima, nemačke kompanije rado posluju u Srbiji i dugoročno se angažuju kao pouzdan partner i kao odgovorni poslodavci. “Mi smo ne samo najveći investitori, mi smo decenijama ovde prisutni, predstavljamo pouzdanog i lojalnog partnera u regionu”.


Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger istakao je da je Nemačka na prvom mestu, prevashodno zbog ekonomskog, privrednog i industrijskog razvoja te zemlje, a sledi, po mišljenju ispitanika, i to što ima uređen sistem (21,3 odsto), kao i to što su visoko disciplinovani (10,2 odsto).


Građani Srbije u zamišljenom izboru između rada u Nemačkoj i rada u Srbiji kod nemačkog poslodavca, blagu prednost daju ostanku u zemlji. “Za rad u Srbiji kod nemačkog poslodavca opredelilo bi se 51,2 odsto građana, dok za rad u Nemačkoj 48,8 odsto. Građani Srbije i u ovom istraživanju pokazali da cene prave vrednosti i da im je stalo do jake privrede, efikasnog poslovanja i poštenog odnosa prema njihovom radu”, istakao je predsednik Nemačko-srpske privredne komore.


Građani Srbije, kako je ocenio Zeliger, koji je i na čelu kompanije Hemofarm, na prvom mestu ističu plate, uslove rada, usavršavanje i napredovanje, i sigurnost, kao najbitnije aspekte koji su im značajni, ukoliko bi radili kod nemačkog poslodavca. Kao karakteristike nemačkog poslovanja, ispitanici su visokim ocenama ocenili preciznost, efikasnost, kvalitet proizvoda i pouzdanost. „Perspektivna Srbija je najbolji podsticaj za investitore koji žele da dođu ovde“, zaključio je Zeliger.


Na svoja dobra iskustva u poslovanju u Srbiji, ukazali su predstavnici Hemofarma, Simensa, Boša, Kontinentala i Henkela. „Svake godine stvaramo nove rekorde, tako smo i ove, sa proizvodnjom od pet milijardi tableta. Dokaz da su medikamenti u Srbiji koje mi proizvodimo kvalitetni je i to što izvozimo na tržišta 38 zemalja“, istakla je Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija u Hemofarmu, koji je u poslednjih 11 godina u vlasništvu Štada grupe.


Udo Ajhlinger, direktor "Simens Srbija", istakao je da su pred Srbijom izazovi digitalizacije i globalnog tržišta. Kako je naglasila Jovanka Jovanović, direktorka Boš Srbija, u naredne dve godine ova kompanija će razvijati IT, a cilj je da se kompanija što bolje pozicionira globalno. Živko Topalović, direktor Kontinentala, rekao je da je dualno obrazovanje ključno za razvoj svih kompanija, dok je Đorđe Popović, generalni direktor sektora deterdženti i kućna hemija Henkela, ukazao i na društvenu odgovornost kompanija koju i ova sprovodi u oblasti zaštite životne sredine.

HEMOFARM A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac
tel.: +381 13 803 100

Poslovni centar Hemofarm A.D.
Prote Mateje 70, 11000 Beograd
tel.: +381 11 381 1200

svakodobro@hemofarm.com