19. oktobar 2017.
Hemofarm - promoter održivog razvoja u jugoistočnoj Evropi
Svoj godišnji Izveštaj o održivom razvoju za 2016. godinu Hemofarm je predstavio 19. oktobra na događaju koji je za partnere i predstavnike medija organizovan na brodu. Krstarenje beogradskim rekama bila je prilika da se o ovoj važnoj temi razgovara upravo sa pogledom na vodu, koja je izvor života i jedan od najznačajnijih resursa na planeti.

Već treću godinu zaredom kompanija Hemofarm dobija najvišu ocenu (ekvivalent A+) za primenu održivog razvoja u poslovanju čime nastavlja da održava nivo uspeha, ali i da bude jedan od lidera održivog razvoja u regionu.

„Kao što piše na početku našeg novog izveštaja, održivi razvoj je priča o tome kako da budemo bolji u svemu što radimo, da više poštujemo ljude i zajednicu u kojoj radimo i živimo, da štedimo resurse i čuvamo životnu sredinu. Stručnjaci kažu da za deceniju ili dve, kompanije koje ne budu poslovale shodno principima održivog razvoja neće ni postojati na globalnom tržištu. Mi u Hemofarmu na sebe smo preuzeli ulogu da budemo inicijator promene i promoter održivog razvoja u regionu jugoistočne Evrope“, rekao je generalni direktor ove kompanije Ronald Zeliger u razgovoru sa partnerima i novinarima.

Prema njegovim rečima, filozofija svake kompanije ne može biti samo da proizvede i zaradi više već mora da vodi računa o zaštiti životne sredine i svih resursa kojima raspolaže. „Uzvodno Savom odavde, nalazi se naša fabrika u Šapcu, ponosno tvrdim da u reci nema otpadnih voda iz naših pogona, pošto imamo postrojenja za kompletno prečišćavanje voda, istakao je generalni direktor Hemofarma. On je ocenio da ulaganje u ekologiju nije trošak, pošto je skuplje finansirati rešenja problema životne sredine.

Najnoviji izveštaj nosi naziv „Kad reči postanu dela“ i upravo na tome je bila težnja Hemofarma – da sa izveštavanja o njemu pređe na upravljanje održivim razvojem. U praksi ovo znači da pogoni ove kompanije spadaju u 20 odsto energetski najefikasnijih u svetu u svojoj kategoriji. Takođe, Hemofarm je postavio i novi rekord od 5 milijardi tableta, a ipak uspeo da smanji utrošak električne energije i prirodnog gasa po pakovanju gotovog proizvoda.

Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija u Hemofarmu, ovom prilikom je istakla da održivi razvoj ne predstavlja samo brigu o životnoj sredini, već i o zaposlenima i široj zajednici. Prema njenim rečima, više od polovine zaposlenih u Hemofarmu čine žene, dok je udeo žena u menadžmentu čak 60 odsto.

“Ono što je važno da napomenem jeste da nam je bezbednost na radu na prvom mestu. Tokom 2016. povećali smo broj zaposlenih za 5 odsto, a nastavili trend smanjenja broja povreda na radu. Kad god je to moguće proizvode pakujemo u pakovanja od recikliranog kartona, a zahvaljujući upravo tom recikliranom pakovanju iz Hemofarma neke članice STADA grupe, npr. u Francuskoj, dobile su podsticaje svojih vlada“.

Hemofarm je samo u 2016. izdvojio oko 50 miliona dinara za podršku zdravstvu, obrazovanju, kulturi i sportu, koje je pomogao kroz aktivnosti svoje Fondacije. Hemofarm je i solidaran član društvene zajednice. Kroz kampanju „Najvažniji poziv u životu“, koja je za cilj imala podizanje svesti u društvu o značaju doniranja organa, ova kompanija i njena fondacija su se borile za direktnu održivost – života.

Na promociji godišnjem izveštaja rečeno je i da je Hemofarm u završnoj fazi apliciranja za pristupanje najvećoj svetskoj građanskoj inicijativi u okviru Ujedinjenih nacija, Globalnom dogovoru, čime se obavezuje da će svoje delatnosti usaglasiti sa deset univerzalnih principa iz oblasti ljudskih prava, rada, zaštite okoline i anti-korupcije.

Inače, u ovom trenutku samo 12 kompanija u Srbiji priprema godišnje izveštaje o održivom razvoju, koje šalje u svetsku bazu podataka.
31. maj 2019.
Hemofarm obeležio 59 godina uspešnog poslovanja
15. maj 2019.
Zdravstveni izveštaj STADA grupe za 2019.
27. mart 2019.
Delegacija Udruženja nemačke privrede za istočnu Evropu u poseti Hemomontu
Hemofarm A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac, Srbija
tel +381 13 803 100, fax +381 13 803 100
Pratite nas: