Hemofarm - promoter održivog razvoja u jugoistočnoj Evropi
19. oktobar 2017.
Svoj godišnji Izveštaj o održivom razvoju za 2016. godinu Hemofarm je predstavio 19. oktobra na događaju koji je za partnere i predstavnike medija organizovan na brodu. Krstarenje beogradskim rekama bila je prilika da se o ovoj važnoj temi razgovara upravo sa pogledom na vodu, koja je izvor života i jedan od najznačajnijih resursa na planeti.

Već treću godinu zaredom kompanija Hemofarm dobija najvišu ocenu (ekvivalent A+) za primenu održivog razvoja u poslovanju čime nastavlja da održava nivo uspeha, ali i da bude jedan od lidera održivog razvoja u regionu.

„Kao što piše na početku našeg novog izveštaja, održivi razvoj je priča o tome kako da budemo bolji u svemu što radimo, da više poštujemo ljude i zajednicu u kojoj radimo i živimo, da štedimo resurse i čuvamo životnu sredinu. Stručnjaci kažu da za deceniju ili dve, kompanije koje ne budu poslovale shodno principima održivog razvoja neće ni postojati na globalnom tržištu. Mi u Hemofarmu na sebe smo preuzeli ulogu da budemo inicijator promene i promoter održivog razvoja u regionu jugoistočne Evrope“, rekao je generalni direktor ove kompanije Ronald Zeliger u razgovoru sa partnerima i novinarima.

Prema njegovim rečima, filozofija svake kompanije ne može biti samo da proizvede i zaradi više već mora da vodi računa o zaštiti životne sredine i svih resursa kojima raspolaže. „Uzvodno Savom odavde, nalazi se naša fabrika u Šapcu, ponosno tvrdim da u reci nema otpadnih voda iz naših pogona, pošto imamo postrojenja za kompletno prečišćavanje voda, istakao je generalni direktor Hemofarma. On je ocenio da ulaganje u ekologiju nije trošak, pošto je skuplje finansirati rešenja problema životne sredine.

Najnoviji izveštaj nosi naziv „Kad reči postanu dela“ i upravo na tome je bila težnja Hemofarma – da sa izveštavanja o njemu pređe na upravljanje održivim razvojem. U praksi ovo znači da pogoni ove kompanije spadaju u 20 odsto energetski najefikasnijih u svetu u svojoj kategoriji. Takođe, Hemofarm je postavio i novi rekord od 5 milijardi tableta, a ipak uspeo da smanji utrošak električne energije i prirodnog gasa po pakovanju gotovog proizvoda.

Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija u Hemofarmu, ovom prilikom je istakla da održivi razvoj ne predstavlja samo brigu o životnoj sredini, već i o zaposlenima i široj zajednici. Prema njenim rečima, više od polovine zaposlenih u Hemofarmu čine žene, dok je udeo žena u menadžmentu čak 60 odsto.

“Ono što je važno da napomenem jeste da nam je bezbednost na radu na prvom mestu. Tokom 2016. povećali smo broj zaposlenih za 5 odsto, a nastavili trend smanjenja broja povreda na radu. Kad god je to moguće proizvode pakujemo u pakovanja od recikliranog kartona, a zahvaljujući upravo tom recikliranom pakovanju iz Hemofarma neke članice STADA grupe, npr. u Francuskoj, dobile su podsticaje svojih vlada“.

Hemofarm je samo u 2016. izdvojio oko 50 miliona dinara za podršku zdravstvu, obrazovanju, kulturi i sportu, koje je pomogao kroz aktivnosti svoje Fondacije. Hemofarm je i solidaran član društvene zajednice. Kroz kampanju „Najvažniji poziv u životu“, koja je za cilj imala podizanje svesti u društvu o značaju doniranja organa, ova kompanija i njena fondacija su se borile za direktnu održivost – života.

Na promociji godišnjem izveštaja rečeno je i da je Hemofarm u završnoj fazi apliciranja za pristupanje najvećoj svetskoj građanskoj inicijativi u okviru Ujedinjenih nacija, Globalnom dogovoru, čime se obavezuje da će svoje delatnosti usaglasiti sa deset univerzalnih principa iz oblasti ljudskih prava, rada, zaštite okoline i anti-korupcije.

Inače, u ovom trenutku samo 12 kompanija u Srbiji priprema godišnje izveštaje o održivom razvoju, koje šalje u svetsku bazu podataka.
HEMOFARM A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac
tel.: +381 13 803 100

Poslovni centar Hemofarm A.D.
Prote Mateje 70, 11000 Beograd
tel.: +381 11 381 1200

svakodobro@hemofarm.com