Lekovi za tri kontinenta iz srca Mačve
09. novembar 2016.
Šabački Hemofarm, važna karika u sistemu regionalnog farmaceutskog lidera,  proslavila je četiri decenije uspešnog poslovanja. Osnovana davne 1976. godine, ova fabrika je za 40 godina postojanja prošla dinamičan  i zanimljiv razvojni put.  Od skromnog pogona za proizvodnju sirupa, krema i pet vrsta infuzionih rastvora, postala je prvo deo vršačkog Hemofarma, a potom i deo nemačkog koncerna STADA koji joj je omogućio pristup stranim tržištima u 38 zemalja sveta i tržišnu prepoznatljivost.  

Svečani koktel upriličen za zaposlene i predstavnike medija otvorio je domaćin, direktor šabačke fabrike Dragan Tošić.

“Hemofarm Šabac, između ostalog, proizvodi lekove koje je transferisala STADA i jedina je fabrika koja proizvodi pelete – vrlo kompleksnu tehnologiju oblaganja peleta sa više slojeva suspenzije, a  u okviru Hemofarma, pogon je  specijalizovan za proizvodnju kapsula. To je naša proizvodna  specifičnost u okviru ove dve moćne regionalne i globalne farmaceutske grupe i predstavlja i našu integrativnu tačku i svest da bez Hemofarma, a posebno bez STADA-e,  ne bismo zauzimali ovakvu poziciju na tržištu”, rekao je Dragan Tošić.

Ove godine Hemofarm obeležava i deceniju poslovanja u okviru STADA grupe. Od 2016. godine, Hemofarm je i centar STADA-e za tržišta jugoistočne Evrope. Put kompanije do nacionalnog ekonomskog simbola trasiran je i opredeljen odlukom najvišeg menadžmenta da ulaže u zaposlene  jednako kao i u proizvodnju.

“Na čelu sam firme koja broji više od 2700 ljudi i nije floskula kada kažem da smo svi deo jedne velike porodice. Svako u njoj zna svoja zaduženja i svi težimo istom cilju – da proizvodimo kvalitetne i cenovno dostupne lekove i da pod okriljem STADA-e držimo poziciju jednog od najvećih proizvođača generičkih lekova u svetu”, rekao je Ronald Seeliger, generalni direktor Hemofarma i potpredsednik STADA-e.

Za 40 godina poslovanja u Šapcu, Hemofarm je postao ne samo partner lokalnoj zajednici, već i njen neodvojiv deo. Odgovorno poslovanje i poštovanje principa održivog razvoja, Hemofarm između ostalog dokazuje  i milionskom investicijom u prečišćač otpadnih voda ili ulaganjem u pošumljavanje Šapca, gde ostvaruje izuzetnu saradnju sa lokalnom samoupravom.

“Šabački Hemofarm osim što je jedan od privrednih stubova grada i simbol stabilnosti, on je i dobar komšija, partner i član lokalne zajednice. Zajedno smo pokrenuli brojne projekte, a dobroj saradnji nadam se i u godinama koji dolaze. Grad Šabac je sposoban da odgovori svim zahtevima privrednika i zato je najbolje mesto za investiranje u Srbiji”, istakao je u rođendanskoj čestitki gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.   

Hemofarm u Šapcu ima 379 zaposlenih u pogonima čvrstih, polučvrstih i tečnih formi, i najsavremenijem pogonu dezinfekcionih sredstava i medicinskih rastvora. Ove godine očekuje se rekordna proizvodnja od 55 miliona pakovanja i završen ciklus godišnjih investicija od skoro pet miliona evra. Fabrika ispunjava najstrožije svetske standarde u proizvodnji i snabdevanju. Lekovi iz Šapca putuju na tržišta regiona, i Evropske Unije, ali i dalje put Rusije, Ukrajine, Jermenije i brojnih azijskih i afričkih zemalja. Prošle godine je stiglo prizanje od Svetske banke prema kojoj je šabačka fabrika među 10 odsto najboljih fabrika po pitanju energetske efikasnosti.
HEMOFARM A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac
tel.: +381 13 803 100

Poslovni centar Hemofarm A.D.
Prote Mateje 70, 11000 Beograd
tel.: +381 11 381 1200

svakodobro@hemofarm.com