I mi smo dali za krv
31. januar 2011.
Akcija Hemofarm Fondacije i ja dajem (ZA) krv trajala je bezmalo dva meseca. Cilj akcije bio je da se prikupe sredstva za nabavku neophodne opreme službi transfuzije vršačke gradske bolnice.

Vršačni su vrlo aktivni kada je reč o davalaštvu krvi i svoju sredinu u tom segmentu svrstavaju među najbolje u Srbiji. Mađutim, nedostatak opreme službe koja funkcioniše preko 50 godina doveo je u pitanje opstanak službe. I to je razlog da Hemofarm Fondacija, uz podršku Opštine, pokrene akciju prikupljanja sredstava. Solidarnost sugrađana, koji već izdvajaju za samodoprinos i za zdravstvo, i ovog puta je došla do izražaja. Vrščani su stavljali novac u kutije u najprometnijim trgovinama u gradu, bankama i apotekama, te samoj Bolnici, ali još više su uplaćivali sredstva na račun Akcije čiji je tok praćen preko sajta Fondacije.

Sama bolnica i neke firme, poput Zanninija, Millenniuma i Hemofarma su organizovano prikupljali sredstva. O samom rezulatatu će Fondacija izvestiti javnost kada podvuče crtu. Uposleni Hemofarma su uplatili za Akciju 317.700 dinara, a Kompanija se dodatno uključila izdvajanjem preko pola miliona dinara.

Ovu odluku je saopštio generalni direktor Wolfram Heinisch pozdravljajući publiku na početku koncerta koji je Hemofarm i organizovao kao znak podrške aktivnostima svoje Fondacije. Koncertom pijaniste Milana Miladinovića završena je Akcija Fondacije koja treba da pomogne osnivaču, Pokrajini u nabavci opreme za vršačku Bolnicu, jer bi stopiranje transfuzije ugrozilo ceo sistem ove južnobanatske zdravstvene ustanove ka kojoj gravitiraju četiri opštine.

Sjajnim muziciranjem pijanista Milan Miladinović je zagrejao srca publike u prohladnoj sali muzičke dvorane vršačkog Centra Millennium. Mladi predavač novosadske Muzičke akademije održao je koncert pod nazivom „Noć kao inspiracija u muzici“, koji će publika dugo pamtiti po bravuroznom izvođenju, ali i po pričama kojima je Miladinović publiku uvodio u atmosferu muzičkih dela. Miladinović, koji je studirao u Novom Sadu a diplomirao u Berlinu, jedan je od retkih muzičara čiji izvođenje prate inspirativni i šarmatni resitali tako da nastup predstavlja izuzetan doživljaj. Koncert je počeo Betovenovom Mesečevom sonatom, nastavljen Šopenovim Nokturnom, a usledio je Mefisto valcer Franca Lista. Nakon Ravela, publika je uživala u izvođenju Debisijeve „Mesečine”, a Debisi i Šuman su bili na repertoaru kao bis.

Mi dajemo i krv

Hemofarm je jedna od retkih firmi koja ima Sekciju dobrovoljnog davanja krvi sa preko 500 članova. Samo u centrali u Vršcu, bar tri puta godišnje se organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi u kojima se uvek prikupi oko 200 jedinica dragocene tečnosti. Inače, osim akcije u krugu vršačkog proizvodnog kompleksa koji organizuje Sekcija dobrovoljnog davanja krvi Hemofarma, naši uposleni se često odazivaju pozivima zdravstvenih ustanova dajući krv, posebno kada je reč o problemima zbog deficit pojedinih krvnih grupa. Tokom prošle godine 400 HF davalaca je dalo dragocenu tečnost, što kroz organizovane akcije, što po urgetnim pozivima službe za transfuziju.

Oslonac i partner u očuvanju zdravlja

Hemofarm Fondacija je tokom poslednje dve godine pomogla adaptaciju dečijeg odeljenja i porodilišta vršačke Bolnice. Povodom Dana Kompanije Hemofarm je juna 2010. poklonio ambulantna kola Hitnoj pomoći Beograda, dok je Hemofarmov vlasnik STADA Grupa donirala loklanoj samoupravi 50.000 eura za humanitarne potrebe. Prošlog meseca novosadskom Institutu za zaštitu zdravlja dece i omladine poklonjem je laminar, čija je vrednost realno oko 20 hiljada eura, ali je u ovom slučaju bitna dobra volja stručnjaka I konstruktora Hemofarma koji su ovaj važan uređaj sami dizajnirali i izveli mimo radnog vremena.
HEMOFARM A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac
tel.: +381 13 803 100

Poslovni centar Hemofarm A.D.
Prote Mateje 70, 11000 Beograd
tel.: +381 11 381 1200

svakodobro@hemofarm.com