Putujte kad god možete jer su putovanja izvor energije i zdravlja
Ljubav prema fotografiji i putovanjima podstakla me je da na Instagram profilu @julija_sekulic pišem o mestima i zemljama koje sam posetila. Mnogo toga lepog nas okružuje - od muzeja, restorana, pozorišta, trgova, ulica i gradova, do različitih događaja i manifestacija. Pisanje bloga me već dve godine ispunjava kao hobi, sa ciljem da svoje utiske i pozitivna iskustva sa putovanja podelim sa drugima. Na mom profilu okupljena je divna zajednica od preko sedam hiljada ljudi, sa kojima razmenjujem iskustva i na kojem učimo jedni od drugih. Odluku da pišem blog donela sam preko noći, jednog februarskog dana, u doba korone, kada sam shvatila da je pisanje aktivnost koja će mi pomoći da usmerim misli na lepe stvari i koja mi donosi nove ideje, ljude i pozitivnu energiju.

Svako putovanje gledam kao priliku za sticanje novog iskustva, nastojeći da upoznam i osetim lokalne vrednosti i specifičnosti svakog mesta, dodirnem novo nebo i pronađem inspiraciju. Nekada je dovoljan suvenir ili zalazak sunca da nas ispuni energijom i lepim mislima. Za mene, nema bolje mentalne terapije od pešačenja nepoznatim ulicama, pronalaženja skrivenih kutaka, degustacije lokalnih jela i pića, upoznavanja istorije kroz muzeje i kulturne postavke, druženja sa lokalcima. Koncept "putovanje sa dušom" postao je moj primarni stil, sa porukom: Osvrni se oko sebe. Uživaj u trenutku. Zabeleži kamerom.

Putovanja planiram oko četiri meseca unapred, naročito kada ih samostalno organizujem, što volim da radim iako sam imala i iskustva sa putovanjima preko turističkih agencija. Odluka zavisi od procenjenih troškova putovanja. Kada izaberem destinaciju, najpre sagledam sve troškove: avio karte, transfer do i od aerodroma, smeštaj, ulaznice i hranu. Veliku stavku čini avio karta, te uglavnom koristim letove low-cost kompanija poput Wizz Air ili Ryanair. Kada kupim povratnu kartu za manje od 80 evra, već sam na dobrom putu da napravim povoljno putovanje. Mnogo istražujem preko interneta, putujem spremna i koristim najpovoljnije opcije jer dobar plan i organizacija uvek vode ka uspešnom putovanju.

Volim da putujem u društvu jer smeh i prisustvo dragih ljudi i dece daju poseban šarm putovanjima. Ljubav prema putovanjima prenela sam na svog starijeg sina, te je na našem putu upoznavanja Irske, decembra 2023., on bio naš vodič i organizator svih aktivnosti. Do sada sam obišla trideset zemalja sveta, a cilj mi je da posetim sve zemlje Evrope.

Svako putovanje mi je drago, ali uvek istaknem da su mi posete Engleskoj i Londonu najlepše. London je poseban u svakom pogledu i uvek ću mu se rado vraćati. Putovanje kroz Alpe panoramskim vozom Bernina Express, od italijanskog gradića Tirano do švajcarskog grada St. Moritz, bila je nezaboravna avantura sa alpskim predelima na dlanu. O ovoj avanturi govorila sam u jednom podcastu na temu "Vozovi su ponovo u modi" na Oradio RTV. Kao veoma dinamično i izazovno, izdvojila bih i poslednje putovanje, u februaru ove godine, kada sam kao deo projekta "Brunch and Cookie Travel Adventure" posetila portugalsko ostrvo Madeira gde sam bila u prilici da pokažem i svoje veštine u pravljenju kolača i uživala u istraživanju prirode ovog čarobnog ostrva u Atlantskom okeanu. U Italiji sam stajala na krateru vulkana Etne na 2000 metara nadmorske visine, u Švedskoj sam probala najbolju čokoladu "Marabou", u španskoj Valensiji sam doživela šok gledajući koridu, a na Santoriniju sam ispratila najlepše zalaske sunca.

Kada nisam na putovanju, volim da fotografišem svoj grad Vršac. Na mom profilu ima mnogo sadržaja o njemu. Ovogodišnja lepota Zmaj Jovine ulice u danima cvetanja japanske trešnje privukla je pažnju pola miliona ljudi. Video je prikazan i u emisiji "Dobro jutro, Vojvodino" na RTV, a biće prikazan i na manifestaciji u Beogradu tokom Svetskog dana wellness-a.

Dok putujemo i istražujemo nova mesta ili zemlje, istovremeno istražujemo i sebe – svoje potrebe, misli, osećanja. Kada izlazimo iz zone komfora bogatimo sebe i svoje vidike, postepeno iz godine u godinu. Doživljaji sa putovanja ostaju zauvek u nama, a na krilima lepih uspomena vode se najbolji dnevnici i najbolje planiraju novi izazovi. Putujte kad god možete.

Autor teksta: Julija Sekulić, Interni senior planer mreže snabdevanja, Hemofarm A.D.

Preuzeto: Hemofarm Fondacija - Putujte kad god možete jer su putovanja izvor energije i zdravlja (fondacijahemofarm.org.rs)