Neophodna zaštita investitora i poverioca
07. oktobar 2014.
Business support network danas je bio domaćin panela Kako smanjiti malverzacije i zaštititi investitore i poverioce, sa posebnim osvrtom na Zakon o računovodstvu i kvalitet finansijskih izveštaja u Srbiji, organizovanog sa ciljem ukazivanja na neophodne promene u sadašnjoj regulativi kako bi država bila efikasnija u preventivi i sankcionisanju učestalih prevara savesnih kompanija i investitora u Srbiji. 

Na skupu, kom su prisustvovali privrednici i predstavnici stručne javnosti (Savez računovođa i revizora Srbije, Udruženje pružalaca računovodstvenih usluga, malih i srednjih preduzeća, konsultanata, medija...), jednoglasna je ocena da su reforme zakonodavstva neophodne jer, kako je ukazao Dušan Milutinović, direktor finansija Hemofarma, sporo i neefikasno procesuiranje optuženih za prevare i zloupotrebe u privredi, odnosno pravna nesigurnost i preobimna birokratija predstavljaju barijeru za revitalizaciju nacionalne privrede, a istovremeno i kamen spoticanja kako za domaće privrednike, tako i za investitore. 

Za očuvanje i ubrzanje reproduktivnog ciklusa privrede, neophodno je dodatno skratiti zakonske rokove plaćanja i rigoroznije sankcionisati njihovo nepoštovanje. Na taj način smanjiće se i minimizovati gubici i privrednika i države. Isto tako, potrebno je da se strogo poštuju zakoni i procedure, što znači rigorozno sankcionisanje odgovornih za netačne finansijske izveštaje. Javna baza optuženih fizičkih i pravnih lica koja su neplatiše je neophodna preventivno jer smo svedoci da upravo predstavnici firmi koje su u stečaju ili dugotrajnoj blokadi neretko osnivaju nova preduzeća sa istom delatnošću, rekao je na panelu Dušan Milutinović, ističući da su u praksi kazne za revizore koji potpisuju krivotvorene izveštaje retke ili relativno male. 

Dušan Milutinović je podsetio i da se STADA, najveći nemački investitor u Srbiji, suočila sa problemima naplate potraživanja iako su, s druge strane, redovno izmirivali sve obaveze prema državi, zaposlenima i nastavili sa ulaganjima u Hemofarm kako bi održali kontinuitet redovnog snabdevanja domaćeg tržišta neophodnim medikamentima.
HEMOFARM A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac
tel.: +381 13 803 100

Poslovni centar Hemofarm A.D.
Prote Mateje 70, 11000 Beograd
tel.: +381 11 381 1200

svakodobro@hemofarm.com