Hemofarmov Pogon antibiotika u Dubovcu obeležio 20 godina rada
28. februar 2014.
Hemofarmov pogon antibiotika u Dubovcu obeležio je danas dve decenije postojanja i uspešnog rada. Prošle godine, ovaj pogon je sa 118 miliona jedinica, odnosno, više od 10 miliona pakovanja gotovih proizvoda, ostvario rekordnu proizvodnju! 

Na početku rada, u Dubovcu je Hemofarm proizvodio samo kapsule. Danas, na više od 1500 kvadrata, proizvodimo čvrste želatinske kapsule, film tablete i suve suspenzije, odnosno, antibiotike u tri forme, godišnjeg kapaciteta 160 miliona kapsula, 40 miliona film tableta i 7.5 miliona bočica suvih sirupa. Od 2006. godine, Dubovac ima i GMP standard kao preduslov za izvoz na inostrana tržišta, pre svega istočnoevropske zemlje, Afriku, Bliski istok i bivše Republike SFRJ, a istovremeno, potvrdu bezbednosti, kvaliteta i sigurnosti naših proizvoda“, rekao je Dušan Sefčik, rukovodilac Hemofarmovog pogona u Dubovcu.

Zajedno sa članovima menadžmenta Hemofarma, zaposleni u Dubovcu obeležili su značajan jubilej. 

Hemofarm je prošle godine, na veoma turbulentnom tržištu, ostvario impresivne rezultate. Proizvodnja je ostvarila istorijski rekord od preko 200 miliona pakovanja, zabeležili smo i rast prometa 10%, uvećali prodaju lekova koji se izdaju na recept za 30%, učvrstili liderstvo na farmaceutskom tržištu Srbije i unapredili poziciju u okviru STADA grupe. Investicije STADA grupe u prethodnom periodu u Dubovac doprinele su unapređenju infrastrukture, kao i proizvodnih procesa i procedura u ovom pogonu. Uveren sam da ćemo u ovoj godini, koja će biti još izazovnija od prethodne, proširiti učešće na domaćem i na međunarodnim tržištima“, rekao je Ronald Seeliger, generalni direktor Hemofarma.

Pogon je otvoren je 1994. godine. Upravo su u Dubovcu, na prostoru nekadašnje Jugoslavije, instalirane prve čiste sobe – proizvodne prostorije sa jasno standardizovanim tipom zidova, podova, tavanice, klime, filtracije vazduha, osvetljenja i kvaliteta opreme za proizvodnju. Pogon penicilinskih antibiotika je od samog početka rada usklađen sa međunarodnim standardima. Naime, pogon ovog tipa prema GMP-u i strogim procedurama proizvodnje penicilinskih antibiotika, trebalo je da bude izmešten iz Vršca i proizvodnje ostalih lekova.

O Hemofarmu


Hemofarm je lider na domaćem farmaceutskom tržištu, najveći izvoznik lekova u Srbiji i među prvih pet najvećih kompanija izvoznika u zemlji. Osnovan je 1. juna 1960. godine u Vršcu, gde se nalazi i najveći proizvodni kompleks. Od 2006. je član nemačke STADA grupe, pete generičke kompanije na svetskoj rang listi. Pored Vršca i Dubovca, moderne fabrike, usklađene sa GMP standardima, Hemofarm ima i u Šapcu, Podgorici i Banja Luci. Proizvodi lekove iz 14 farmakoterapijskih grupa po ATC klasifikaciji, a bogat portfolio širokog spektra pokriva sve farmaceutske forme. Ispunjenje svih zahtevanih međunarodnih standarda, omogućilo je Hemofarmu da bude prva fabrika u ovom delu Evrope koja je dobila GMP sertifikat. Prošle godine je u više od 30 zemalja izvezao proizvode u vrednosti od 157,8 miliona evra, a preko 50 odsto od ukupne proizvodnje čvrstih formi lekova lansirao na tržište Evropske unije.
HEMOFARM A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac
tel.: +381 13 803 100

Poslovni centar Hemofarm A.D.
Prote Mateje 70, 11000 Beograd
tel.: +381 11 381 1200

svakodobro@hemofarm.com