Peter Goldschmidt (Peter Goldšmit) nasleđuje Claudia Albrechta na mestu generalnog direktora STADA grupe
03. septembar 2018.

Peter Goldschmidt (53) nasledio je Claudia Albrechta na poziciji generalnog direktora Stade Arzneimittel AG („STADA” ili „Grupa”) preuzimanjem dužnosti od 1. septembra 2018. Goldschmidt je iskusan menadžer u oblasti generike i stručnjak za OTC koji je do skora bio predsednik kompanije Sandoz US, globalnog generičkog sektora kompanije Novartis, i rukovodilac za Severnu Ameriku. Goldschmidt će se fokusirati na nastavljanje Stadine strategije rasta koju je Albrecht sa uspehom osnažio i unapredio u 2017.

„Peter Goldschmidt je pravi čovek na čelnoj poziciji koji je potreban Stadi na njenom putu razvoja”, rekao je Predsednik Nadzornog odbora Günter von Au. „Sa tri decenije iskustva koje ima, ubeđen sam da će on osigurati da Stada uspešno zadrži svoju snažnu konkurentnu poziciju”, dodao je von Au opisujući Goldschmidta kao „snažnog timskog igrača koji stavlja dugoročni fokus na izgradnju portfolija i odlične kontakte u svetu farmacije”.

Goldschmidt potiče iz grada Hekster u Istočnoj Vestfaliji, a u Stadu je došao iz Novartis grupe gde je bio na raznim rukovodećim pozicijama u Evropi, Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama tokom prethodnih 28 godina. Na prethodnoj poziciji, kao Predsednik Sandoza USA i rukovodilac za Severnu Ameriku, brzo je proširio poslovanje firme u segmentu generike i biosimilara u zadnjih pet godina i time generisao prihod od više od tri milijarde dolara.

Pre toga, Peter Goldschmidt bio je član Globalnog top menadžment tima Sandoza za Centralnu i Istočnu Evropu, i doveo je Sandoz do liderske pozicije na tržištu generike ozbiljno unapredivši njihov OTC biznis. Takođe je bio na mnogim vodećim pozicijama u firmi Novartis Pharma u Aziji i Evropi tokom svoje karijere. „Naravno, poznajem Stadu kao dugogodišnjeg ključnog igrača u industriji i vidim ogroman potencijal za Grupu. Zajedno sa svim zaposlenima, težićemo da u potpunosti kapitalizujemo prilike za rast”, najavio je novi generalni direktor.

Goldschmidt namerava da iskoristi narednih sto dana za detaljno upoznavanje Grupe, njenih partnera i klijenata, a potom će svoje strateške prioritete razmotriti sa svojim timom. „Srećan sam što ću sa veoma iskusnim timom u Stadi nastaviti da radim na dugoročnom razvoju Grupe”, rekao je novi generalni direktor. Goldschmidt je takođe istakao da je uzbuđen zbog rada koji ga očekuje i da je to jedan od razloga zbog kojih se pridružio Stadi. „U potpunosti sam saglasan sa našim većinskim vlasnicima, Cinven i Bain Capitalom, u pogledu njihove strategije za izgradnju kompanije sa potencijalom dugoročnog rasta. Naš fokus ostaće na tržišno konkurentnom portfoliju i bliskoj saradnji sa našom globalnom mrežom partnera u strateškom razvoju i proizvodnji, korišćenjem raspoloživih finansijskih resursa”, kaže Goldschmidt.

Goldschmidt se zahvalio Claudiu Albrechtu na profesionalnoj i prijateljskoj predaji nadležnosti. Shodno propisu „perioda hlađenja” nemačke vlade iz 2009, Albrecht neće preuzeti mesto u Nadzornom odboru STADA grupe. „Ponosan sam što smo, zajedno sa veoma kvalitetnim timom u Stadi i Nadzornim odborom, uspeli da uspešno preokrenemo Stadu kako u pogledu razvoja poslovanja tako i korporativnog upravljanja, i nastavićemo da se fokusiramo na održavanje primernih standarda korporativnog upravljanja i ponašanja. Ja ću svakako i dalje podržavati STADA grupu i Peteru Goldschmidtu i njegovom timu želim sve najbolje”, rekao je odlazeći generalni direktor.

„Claudio Albrecht i njegov tim odigrali su bitnu ulogu u uspostavljanju strategije Grupe i otpočinjanju ključnih promena procesa. Sada imamo sjajne temelje na kojima možemo nastaviti dalje da gradimo”, zaključio je Goldschmidt.

Günter von Au je dodao: „U ime Odbora Stade i naših većinskih akcionara, želeo bih da se zahvalim Claudiu na njegovom izuzetnom doprinosu Stadi. Neumorno je radio na redefinisanju strategije rasta i usmeravanju Grupe na njenom novom putu ka uspehu. Veoma smo zahvalni na njegovoj posvećenosti.”

HEMOFARM A.D.
Beogradski put bb, 26300 Vršac
tel.: +381 13 803 100

Poslovni centar Hemofarm A.D.
Prote Mateje 70, 11000 Beograd
tel.: +381 11 381 1200

svakodobro@hemofarm.com