srpskiSr

Održivi razvoj

Zajedno unapređujemo kvalitet života

Održivi razvoj je izbalansiran pristup zadovoljenju naših potreba danas, bez ugrožavanja mogućnosti da buduće generacije učine to isto - sutra. Planetu na kojoj živimo samo smo pozajmili od svojih predaka i treba da je sačuvamo i bolju predamo naslednicima.

Davne 1987. godine Bruntland komisija, pri UN, svoj, sada već istorijski izveštaj o održivom razvoju, nazvala je „Naša zajednička budućnost“. Upravo na ovom tragu „zajedničke budućnosti“, Hemofarm je bazirao svoj pristup poslovanju, kao i odnos kako prema zaposlenima, poslovnim partnerima i korisnicima proizvoda, tako i prema celokupnoj zajednici.

Hemofarm je jedna od samo pet kompanija iz Srbije koje objavljuju izveštaj o održivom razvoju, kao i jedna od dve domaće kompanije koje su postigle najvišu ocenu u ovoj oblasti. Hemofarm je za prošlu godinu publikovao, treći po redu, Izveštaj o održivom razvoju, poručujući da „Zajedno unapređujemo kvalitet života“. Pripremljen je u skladu sa svetskim smernicama Global Reporting Initiative (GRI) G3.1, uz predstavljanje čak 72 indikatora, odnosno 24 više nego ranije. Izveštaj je verifikovala nezavisna revizorska kuća KPMG, potvrđujući najvišu ocenu A+. To je najbolji dokaz strateškog opredeljenja kompanije da održivi razvoj utka u sve segmente svog poslovanja i svakodnevnog rada.

„Održivi razvoj nema ustanovljenu i opšte priznatu definiciju. Isto tako, ljudi najčešće ovaj pojam poistovećuju sa zaštitom životne sredine. Hemofarm je završio izgradnju primarnog prečistača otpadnih voda, vrednog više od pola miliona evra. Time se trudimo da pokažemo empatiju i prema zajednici u kojoj poslujemo. Po mom sudu, to je pravac u kome treba da idu i ostale kompanije u Srbiji.“

Ronald Seeliger

generalni direktor Hemofarma

Unapređena je energetska efikasnost, počela je pažljiva procena uticaja i održivosti alternativnih, obnovljivih energetskih resursa, optimizovani proizvodni procesi, nastavljeno uvođenje recikliranog kartona za pakovanje, povećan obim edukacija zaposlenih, proširena podrška lokalnim zajednicama, što su samo neki od ključnih segmenta koji su obeležili održivi razvoj Hemofarma u 2014. godini.

U protekloj godini, smanjena je upotreba vode iz vodovodne mreže za 8%, usled optimizacije proizvodnje i usmeravanja na arteške bunare. Uprkos povećanju obima proizvodnje za 13%, a kompleksnosti za 15%, utrošeno je svega 3% više električne energije u 2014. godini.

„Svetski lideri i eksperti neprestano razmatraju najbolje načine kako da nahrane planetu, kako da je sačuvaju, obezbede resurse i štede energiju. Održivi razvoj je za Hemofarm deo poslovne strategije, a globalno - jedna od tema u fokusu. Poslovanje u skladu sa principima održivog razvoja je možda najbolja investicija u budućnost. To je kontinuiran proces koji zahteva značajna ulaganja, ali se na kraju uvek isplati, jer povećava ekonomsku vrednost kompanije."

Natalija Popović

direktorka za strategiju i održivi razvoj Hemofarma

U nastojanju da unapredi sistem kontrole nad uticajima svojih aktivnosti na životnu sredinu, Hemofarm je uveo sistem upravljanja zaštitom životne sredine usaglašen sa zahtevima standarda ISO 14001.

Pogledajte Hemofarmovu Politiku bezbednosti i zaštite

Preuzmite PDF

U skladu sa naslovom Izveštaja o održivom razvoju za 2014. Hemofarm poručuje da je unapređenje kvaliteta života rezultat zajedničkog truda i timskog zalaganja svih sa kojima komunicira. Upravo zato, nastavak aktivnosti u oblasti održivog razvoja kompanije biće fokusiran na dijalog sa svim zainteresovanim stranama, kako bi bile prepoznate i uvažene teme od zajedničkog interesa i značaja.

Izveštaj o održivom razvoju 2012.

Izveštaj o održivom razvoju 2013.

Izveštaj o održivom razvoju 2014.

Izveštaj o održivom razvoju 2015.

Preuzmite Hemofarmovu mobilnu aplikaciju o korporativnom održivom razvoju i odgovornom poslovanju, dostupnu na Google Play-u i App Store-u: 

Android

iOS